top of page

SHAKE-URI PROTEICE DUPA ANTRENAMENT: REDUC DUREREA MUSCULARA, AJUTA LA RECUPERARE?


Un studiu recent, la scara mica, concluzioneaza ca shake-urile proteice, in comparatie cu bauturile bogate in carbohidrati, nu reduc durerile musculare si nu grabesc recuperarea musculara dupa un antrenament. Cu toate acestea, exista mai multe probleme cu studiul.

In urma antrenamentului de rezistenta, muschii se pot simti inflamati in jur de 48 de ore. Exista, de asemenea, o scadere masurabila a functiei musculare. De exemplu, un studiu care se ocupa de vaslasi a descoperit ca exercitiile fizice intense provoaca o reducere a performantei musculare 24 de ore mai tarziu.

Persoanele care doresc sa faca performante in cea mai buna masura sunt dornici sa gaseasca modalitati de a restabili forta musculara si de a reduce durerea cat mai repede posibil.

Doi compusi pe care oamenii de stiinta stiu ca sunt importanti pentru aceasta recuperare sunt proteinele si carbohidratii.

Organismul are nevoie de proteine pentru a construi si repara muschii si are nevoie de carbohidrati pentru a restabili nivelul glicogenului - forma principala de depozitare a glucozei in organism.

Dupa antrenament, participantii la gimnastica consuma deseori shake-uri pe baza de proteine si glucide. Acest lucru poate fi din mai multe motive - pentru a castiga masa musculara pe termen lung si pentru a ajuta la repararea muschilor si reducerea durerii pe termen scurt.

Cel mai frecvent, aceste bauturi isi extrag proteinele fie din zer, fie din proteine din lapte.

Unele studii au ajuns la concluzia ca shake-urile proteice ajuta la recuperarea functiei musculare dupa exercitii fizice. Cu toate acestea, autorii celei mai recente lucrari spun ca nicio cercetare nu a comparat performanta celor doua tipuri de proteine. Oamenii de stiinta, de la Universitatea Lincoln din Regatul Unit, au decis sa completeze acest gol in cunostintele actuale. Si-au publicat descoperirile in Journal of Human Kinetics.

 

TESTAREA PROTEINELOR

Pentru a investiga, cercetatorii au recrutat 30 de barbati, cu varste intre 20 si 30 de ani, toti facand antrenament de rezistenta de cel putin 1 an. Cercetatorii supus fiecare participant printr-o sesiune de antrenament de rezistenta intensiva. Zece minute dupa efectuarea exercitiilor, cercetatorii au oferit participantilor una dintre cele trei bauturi:

  • bautura pe baza de proteine din zer, care continea carbohidratul dextroza

  • o bautura pe baza de proteine din lapte, care continea carbohidratii: lactoza, zaharoza, fructoza si maltodextrina

  • o bautura de carbohidrati care contine dextroza

Cercetatorii au furnizat toate bauturile in portii de 900 de mililitri (ml) si toate contineau acelasi numar de calorii. Participantii au revizuit laboratorul dupa 24 si 48 de ore. Pe durata studiului, participantilor li s-a solicitat sa continue modelele obisnuite de dieta si stil de viata, dar sa evite suplimentele. De asemenea, li sa cerut sa nu efectueze niciun exercitiu intens timp de 48 de ore inainte de studiu.

 

EVALUARILE

La vizitele de 24 si 48 de ore, oamenii de stiinta au efectuat o serie de evaluari. In primul rand, ei au cerut participantilor sa evalueze cat de durerosi erau muschii lor folosind o scala de la 0 (fara dureri musculare) la 200 (durerea cea mai mare). De asemenea, au folosit un test al puterii picioarelor numit salt de contramovire. In aceasta activitate, oamenii de stiinta masoara cat de sus pot participantii sa sara direct din ghemuire.

In continuare, cercetatorii au testat puterea superioara a corpului participantilor, cerandu-i sa arunce o minge medicinala dintr-o pozitie asezata. Fiecare participant a aruncat mingea de 3 kilograme, iar oamenii de stiinta au notat distanta.

In cele din urma, au masurat forta maxima de rotatie al piciorului dominant al participantului.

NICI O CONSTATARE

Asa cum era de asteptat, scorurile de sensibilitate au fost mai mari atat la 24 cat si la 48 de ore comparativ cu valoarea de baza. Cu toate acestea, nu au existat diferente intre cele trei grupuri experimentale nici la 24, nici la 48 de ore. In mod similar, cercetatorii au identificat masuri reduse de putere si performanta la cele doua sesiuni de urmarire, dar, in general, nu au existat diferente intre cele trei grupuri. Autorii concluzioneaza:

„La nivel global, nu a existat nicio diferenta aparenta in raspunsul la recuperare intre [proteina din zer], [proteina din lapte] si [carbohidrati] conditii in urma exercitiului intensiv de rezistenta. "

Ei, de asemenea, concluzioneaza ca nu a existat nicio diferenta intre cele doua tipuri de bauturi proteice "la atenuarea durerilor musculare sau a puterii dinamice" in comparatie cu bautura pe baza de carbohidrati.

 

PROBLEME SUBSTANTIALE

Rezultatele sunt interesante, mai ales pentru ca zboara in fata intelegerii comune. Shake-urile proteice sunt populare, deoarece oamenii cred ca ajuta la repararea muschilor, la reducerea durerii si la restabilirea performantei, printre altele. Cu toate acestea, exista numeroase probleme cu studiul. In primul rand, 30 de participanti nu sunt suficienti pentru a produce concluzii fiabile. Numarul redus de participanti pare a fi o problema semnificativa in acest domeniu de cercetare in general. Dintre studiile mentionate in lucrare, marea majoritate a recrutat doar un numar mic de oameni.

Asadar, desi rezultatele aparent negative ale acestui studiu sunt contrare rezultatelor anterioare, este de remarcat faptul ca o mare parte din cercetarile anterioare care sustin contrariul sunt defecte intr-un mod similar.

De asemenea, este demn de remarcat faptul ca nu toata lumea foloseste aceste shake-uri pentru recuperare. Exista dovezi bune ca suplimentele proteice pot ajuta oamenii sa castige masa musculara si sa imbunatateasca puterea. De asemenea, oamenii de stiinta nu au folosit niciun control adevarat. Dupa cum scriu autorii, „Recuperarea care genereaza efectele solutiilor numai din carbohidrati au fost documentate pentru a oferi cresteri semnificative ale reincarcarii glicogenului si recuperarea functiei musculare”.

Aceasta inseamna ca nu este neaparat ca shake-urile proteice nu functioneaza; s-ar putea doar ca toate cele trei bauturi sa produca efecte similare. Adaugarea unui al patrulea grup care a consumat doar apa sau nimic ar putea avea rezultate mai interesante. In aceasta etapa, nu este clar daca shake-urile de proteine pot accelera recuperarea si pot reduce durerile musculare dupa exercitii fizice. Pana cand oamenii de stiinta nu vor efectua mai multe cercetari la o scara mult mai mare, nu vom sti.

83 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page