top of page

ESTE EXERCIȚIUL FIZIC „INUTIL” ÎN TRATAREA DEPRESIEI? - ARTICOLUL 2

CE SE INTAMPLA ACUM?

Orientarile guvernamentale sunt stabilite de Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica (NICE). Acestea au fost revizuite ultima data in 2009 si sugereaza ca pacientilor cu depresie usoara pâna la moderata ar trebui sa li se ofere programe de activitate fizica bazate pe grup, cu sprijinul unui facilitator competent, „ghidat de preferintele persoanei”. Aceasta ar trebui sa constea „de obicei din trei sedinte pe saptamâna cu durata moderata (45 minute pâna la 1 ora) pe parcursul a 10 pâna la 14 saptamâni”.

Ramâne de vazut daca studiul BMJ va duce la o schimbare a acestor orientari. Unul dintre motivele care ar sugera ca acest lucru nu va duce la o schimbare, este rezumat intr-un comentariu facut intr-un articol NHS Choices de Bazian, un grup care analizeaza dovezile de cercetare din spatele povestilor zilnice de asistenta medicala:

"Acest studiu a evaluat doar un tip de interventie la exercitii care a implicat facilitarea nivelurilor mai mari de activitate. Prin urmare, acest studiu nu ne spune daca alte tipuri de sprijin sau program de exercitiu pot avea un efect pozitiv asupra depresiei." Ei sugereaza ca studiul poate fi util personalului NHS care trebuie sa stie ce tipuri de interventii ar putea ajuta pacientii cu aceasta afectiune.


Cu toate acestea, exista si motive pentru a sugera ca studiul ar putea determina pe unii sa puna la indoiala liniile directoare, deoarece se bazeaza pe dovezi mai vechi care acum sunt supuse unei investigatii amanuntite.

De exemplu, in 2009, o revizuire Cochrane care a actualizat o revizuire sistematica anterior citata pe scara larga de catre altii, a concluzionat ca rezultatele analizei anterioare au fost slabe statistic si nu au sustinut ideea ca exercitiile fizice sunt eficiente in tratamentul depresiei. Alte recenzii au sugerat, de asemenea, ca este inca necesara o cercetare mai concludenta in ceea ce priveste utilizarea exercitiilor fizice pentru a trata depresia, iar astfel de cercetari ar trebui sa priveasca, de asemenea, utilizarea exercitiului ca adjuvant la tratamentele recunoscute si sa examineze capacitatea sa de a mentine câstigurile pe termen lung.


Aceste puncte au fost ridicate intr-o lucrare germana publicata in BMC Public Health in ianuarie, care descrie proiectarea unui nou studiu pentru a examina efectul terapiei de rulare asupra depresiei. Autorii au spus, luând la cunostinta de criticile ridicate in aceste recenzii recente, ei considera ca studiul lor este „primul bine efectuat studiu randomizat controlat de inalta calitate in efectul exercitiului aerobic asupra depresiei”.

De asemenea, intentioneaza sa masoare efectul exercitiului aerobic, care in acest caz cuprinde terapia de rulare si mersul nordic, asupra altor boli si afectiuni care adesea insotesc depresia, cum ar fi sindromul metabolic. Exercitiile fizice si alte forme de activitate fizica sunt optiuni de tratament relativ ieftine si non-daunatoare, care nu au efectele secundare ale medicatiei si nu necesita „abilitatea introspectiva necesara pentru majoritatea psihoterapiei”, scriu autorii. Poate ca studiul lor si recentul studiu BMJ reprezinta inceputul unui nou val de cercetari mai riguroase si specifice asupra diverselor aspecte ale exercitiului si depresiei, determinate nu numai de presiunea de a obtine valoare pentru bani in sanatatea publica, ci si de cresterea cererii. de la pacienti, medici si cercetatori, care vad ca, in ciuda dezvoltarii considerabile a abordarilor de tratament, medicatia si psihoterapia nu sunt solutii ideale.

 

SI INTRE TIMP?


Intre timp, multe autoritati si experti continua sa promoveze ideea ca exercitiile fizice au un rol benefic in tratarea depresiei. De exemplu, in Statele Unite, Institutul pentru imbunatatirea sistemelor clinice (ICSI), in cel mai recent ghid revizuit pentru tratarea adultilor cu depresie majora in ingrijirea primara, afirma ca „activitatea fizica si implicarea activa a pacientului sunt utile si in ameliorarea simptomelor majore depresie“. In 2010, un articol al Jurnalului de practica familiala „oferind raspunsuri bazate pe dovezi de la reteaua de consultari a medicilor de familie”, noteaza ca „exercitiile fizice singure reduc simptomele depresiei percepute de pacient la fel de eficient ca terapia cognitiva comportamentala sau medicamentele”.


Articolul continua sa spuna ca exercitiul mixt si mai multe dintre acestea obtin rezultate mai bune, si ca exercitiul meditativ arata, de asemenea, un efect pozitiv.

In statul Victoria din Australia, autoritatile din domeniul sanatatii sugereaza ca exercitiile fizice nu numai ca usureaza depresia prin influentarea substantelor

chimice ale creierului, precum serotonina, dar poate contribui, de asemenea, la stimularea stimei de sine, deoarece persoana are un rol activ in propria recuperare. A fi mai activ fizic, de exemplu, prin participarea la sporturi de echipa, poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra vietii sociale. Alte beneficii includ inducerea unei stari sufletesti mai relaxate si, de asemenea, in timpul exercitiilor, este putin probabil ca oamenii sa se gandeasca la ceea ce ii face deprimati. Acestea sunt in plus fata de beneficiile fizice dovedite, cum ar fi imbunatatirea starii cardiovasculare, care ajuta la mentinerea greutatii sanatoase si la reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale.


In Marea Britanie, site-ul NHS Choices spune ca „exercitiile fizice pot ajuta oamenii sa se refaca din depresie si sa ii impiedice sa devina in primul rand deprimati”. Acesta spune ca oricine are depresie poate beneficia de exercitii fizice in mod regulat, dar este "util in special pentru persoanele cu depresie usoara". De asemenea, site-ul sugereaza ca implicarea in exercitii fizice ajuta persoanele cu depresie sa-si recapete controlul asupra corpului, ceea ce reprezinta un pas catre obtinerea controlului asupra altor aspecte ale vietii lor. Ei indeamna pacientii sa intrebe medicul lor de familie cu privire la exercitiile fizice. In functie de circumstantele personale si de ceea ce este disponibil la nivel local, este posibil sa obtineti acest lucru gratuit sau la un cost redus.


Ei recomanda adultilor sa faca 150 de minute de activitate de intensitate moderata in fiecare saptamana si ar trebui sa inceapa treptat daca nu s-au antrenat de ceva vreme. Chiar si o plimbare de 15 minute poate face diferenta contribuind la curatarea mintii si la inducerea relaxarii. Un alt mod de a incepe este sa participi la sporturi de echipa, sa mergi la cursuri la un centru de sport sau la sala sau pur si simplu sa fii mai activ in viata de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos sau mersul cu bicicleta in loc sa folosesti masina.

„Orice lucru care te scoate de pe canapea si te face sa te misti este exercitiu care poate ajuta la imbunatatirea starii tale de spirit”, spune Clinica Mayo din SUA.


Scris de doctorul Catharine Paddock

2 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page