• Florin Damsa

BOGATIE IN ALIMENTATIE - ARTICOLUL 2


Produsele bogate in proteine cum este pestele, carnea de vita si carnea de pui sunt alimente bune cu un motiv, insa puteti in acelasi timp construi musculatura si cu aceste surse bazate pe plante si corpul sa isi ia tot din plante ca si cum ati fi consumat carne, va voi enumera mai jos cateva dintre ele:

1. SEMINTE DE CANEPA

Iata cateva vesti nemaipomenite: semintele de canepa contin mai multe proteine decat majoritatea altor seminte, aproximativ 11 grame la 28 grame. Un studiu realizat de catre cercetatorii canadieni a raportat faptul ca scorul aminoacizilor corectat in functie de digerabilitatea proteinelor canepei (conform cercetarilor pentru valoarea proteica a unui aliment) este mai mare decat cea a multor alte alimente bazate pe plante.

MANCAŢI MAI MULT: Puneti-le in ovaz, iaurt, salate si smoothies, o sa va placa.

2. MIGDALE

Ar trebui sa fiti innebuniti dupa migdale. In ciuda faptului ca sunt foarte mici, migdalele au un continut mare de fibre si proteine. De exemplu, un sfert de cana de migdale contine 7.62 grame proteine. Consumand 10 migdale pe zi avem echivalentul unei farfurii de spanac, deoarece migdalele sunt o sursa importanta de fier, care ajuta la productia si cresterea numarului de celule rosii din sange. Sunt de asemenea pline cu grasimi mononesaturate, sanatoase pentru inima si vitamina E. In calitate de antioxidant puternic, vitamina E ar putea ajuta la vindecarea muschilor obositi.

MANCATI MAI MULT: Rontaiti din ele pe parcursul zilei ca si o gustare sau taiati-le si adaugati-le langa ovaz sau legume fierte.

3. LINTE USCATA

Cu 18 grame de proteina intr-o portie de o cana precum si cu cantitati impresionante de fibre, vitamine si minerale, aceasta leguma mica ofera rezultate nutritionale serioase ce merita investitia. In plus, acestea nu necesita acea enervanta imbibare in prealabil in apa, cum este cazul fasolei uscate.

MANCATI MAI MULT: Gatiti-o intr-o cantitate mare si adaugati la chili, sosuri pentru paste, supe şi salate. Lintea gatita rezista la frigider timp de aproximativ cinci zile.

4. EDAMAME

Leguma preferata a Japoniei, aceasta se mandreste cu o lista bogata de vitamine si minerale, insa incarcatura sa proteica – aproximativ 16 grame intr-o cana de boabe curatate – iese in evidenta. Cercetatorii de stiinta de la University of Arkansas (Little Rock) au descoperit ca proteinele din soia sunt la fel de eficiente precum proteina din cazeina pentru prevenirea epuizarii musculare si stimularea sintezei proteice.

MANCAtI MAI MULT: Pentru o gustare bogata in proteine, asezonati edamame fiert decojit cu sare de mare, cayenne si suc de lamaie. Poate fi consumata in diverse preparate cum ar fi chiftele crocante, sos pentru dip, sotate, supa sau salate.

5. TAITEI SOBA

Facuti cu hrisca fara gluten, taieteii soba ofera 8 grame de proteine intr-o portie de 57 grame (cu cateva grame suplimentare mai mult decat majoritatea taiteilor integrali). Reprezinta un adaos excelent la o masa dupa antrenament pentru a ajuta la repararea muschilor obositi. Un beneficiu suplimentareste ca acestia se gatesc mai rapid decat pastele normale.

MANCATI MAI MULT: Pregatiti in functie de indicatiile de pe ambalaj si amestecati cu sosul vostru preferat.

6. NAUT LA CONSERVA

Cei care vaneaza masa musculara ar trebui sa apeleze la raionul de alimente la conserva si sa isi faca provizii serioase de naut. Doar o jumatate de cana din aceasta leguma ofera 11 grame de proteine si cantitati excelente de fibre ce ard grasimea. Cautati marci precum Eden, care ofera naut la conserva ce nu contine sare adaugata.

MANCATI MAI MULT: Adaugati la salate, paste, supe, chili, orez gatit si quinoa.

#alimentatie #nutritie

43 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate