Un nou studiu observational gaseste o legatura intre consumul de bauturi zaharoase, inclusiv sucuri de fructe 100% si riscul de cancer.
De ceva timp, cercetatorii au legat bauturile zaharoase cu o gama larga de riscuri pentru sanatate.
Obezitatea, diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare sunt doar cateva dintre afecțiunile pe care studiile anterioare le-au asociat cu bauturile indulcite.
Unele studii efectuate pe rozatoare au sugerat ca zaharul adaugat in bauturile racoritoare poate determina raspandirea cancerului si accelerarea cresterii tumorii.
Acum, noile cercetari exploreaza in continuare legatura dintre bauturile zaharoase si cancer. Studiul observațional, care apare in The BMJ, gaseste o asociere intre un aport mare de bauturi zaharoase si cancer.
Eloi Chazelas, de la Centrul de cercetare in domeniul epidemiologiei si statisticii din Sorbonne Paris Cité din Franța, este primul autor al studiului.
STUDIEREA BAUTURILOR ZAHAROASE SI A RISCULUI DE CANCER
Chazelas si echipa au examinat legaturile dintre aportul de bauturi zaharoase si diverse forme de cancer la 101.257 adulti francezi in varsta de 42 de ani, in medie. Cercetatorii au obtinut datele din studiul NutriNet-Santé.
Bauturile pe care le-au examinat au inclus „bauturi indulcite cu zahar”, precum bauturi racoritoare, siropuri, bauturi cu fructe, sucuri de fructe 100% fara adaugare de zahar, bauturi zaharoase pe baza de lapte, bauturi sportive si bauturi energizante.
Cercetatorii au considerat, de asemenea, bauturi indulcite artificial, adica „toate bauturile care contin indulcitori nenutriti, cum ar fi bauturile racoritoare din dieta, siropurile fara zahar si bauturile pe baza de lapte pentru dieta”.
Folosind chestionare alimentare 24 de ore online, cercetatorii au evaluat consumul participantilor de 3.300 de tipuri diferite de alimente si bauturi. Mai mult, observatia clinica a participantilor a continuat pana la 9 ani.
In acest timp, cercetatorii au analizat riscul de „cancer in general, la san, prostata si colorectal”.
Chazelas si colegii sai au reprezentat potentialele confuzii, inclusiv varsta, sexul, educatia, riscul ereditar de cancer si factorii de viata - cum ar fi fumatul si modelele de exercitii fizice.
UN RISC CU 22% MAI MARE DE CANCER MAMAR
In perioada de urmarire, 2.193 de persoane au dezvoltat cancer pentru prima data; aveau 59 de ani la momentul diagnosticarii, in medie. Printre toate aceste cazuri au fost 693 de cancer de san, 291 de cancer de prostata si 166 de cancer colorectal.
Analiza a relevat faptul ca pentru o crestere zilnica de 100 de mililitri in consumul de bauturi zaharoase, riscul de cancer in general a crescut cu 18%, iar riscul de cancer de san a crescut cu 22%.
Atunci cand cercetatorii au analizat separat riscul de 100% sucuri de fructe, acestea au ridicat si riscul de cancer global si cancer de san. Cu toate acestea, studiul nu a gasit legaturi cu cancerul colorectal sau cancerul de prostata.
In schimb, bauturile dietetice nu au crescut riscul de cancer. Oamenii de stiinta explica ca oamenii care au consumat bauturi dietetice au facut acest lucru in cantitati foarte mici, asa ca sugereaza interpretarea acestui rezultat special cu prudenta.
PUNCTELE FORTE SI LIMITELE STUDIULUI
De asemenea, Chazelas si colegii sai arate punctele forte si punctele slabe ale cercetarii lor.
In primul rand, „dimensiunea mare a esantionului si evaluarea detaliata si actualizata a acesteia” a bauturilor consumate consolideaza rezultatele, scriu cercetatorii.
Cu toate acestea, concluziile pot sa nu fie generalizate pe scara larga, deoarece grupul de studiu nu este reprezentativ pentru populatia mai larga,ei adauga.
„Intrucat participantii la grupul NutriNet-Santé au fost mai des femei”, spun ei, „cu comportamente constiente de sanatate si niveluri socio-profesionale si educationale mai mari decat populatia franceza generala, acest lucru ar fi putut duce la o incidenta mai mica a cancerului in comparatie cu estimari nationale. "
Alte limitari includ incapacitatea de a determina cauzalitatea si prejudecatile potentiale de masurare. Cu toate acestea, autorii speculeaza ca bauturile zaharoase pot creste riscul de cancer, deoarece zaharul afecteaza grasimile viscerale, glicemia si markerii inflamatori - toate studiile anterioare s-au corelat cu un risc mai mare de cancer.Cercetatorii concluzioneaza:
"Aceste date sustin relevanta recomandarilor nutritionale existente pentru a limita consumul de bauturi zaharoase, inclusiv 100% suc de fructe, precum si actiuni politice, cum ar fi restrictiile de impozitare si de comercializare care
vizeaza bauturile zaharoase, care ar putea contribui la reducerea incidentei cancerului."
Comments